WordPress

WordPress is het meest gebruikte open source content management systeem (CMS). Ooit begonnen als een blogsysteem, maar in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardig CMS. Gebruiksgemak heeft altijd een grote rol gespeeld. De installatieprocedure neemt 5 minuten in beslag en voor je het weet kan je al content vullen en je eerste artikelen publiceren.

Eindeloze mogelijkheden

De basisinstallatie van WordPress is redelijk kaal te noemen, maar de uitbreidingsmogelijkheden zijn enorm. Er zijn heel veel plugins beschikbaar waarmee allerlei functionaliteit kan worden toegevoegd aan de website. Je kan hierbij denken aan formulieren en overzichten, maar ook aan meer geavanceerde functionaliteit zoals MailChimp integratie, een sociaal netwerk of forum of een serieuze webshop met het populaire WooCommerce. Voor goede plugins moet je vaak wel betalen, maar je krijgt hier meestal goede support voor terug.

Naast plugins is er een enorm aanbod aan thema’s. Zo’n thema is een combinatie van layouts, stijlen, templates en plugins. Ook hier geldt dat je beter voor een premium thema kan kiezen (kosten 40 tot 90 euro) om zeker te zijn van een veilig thema met goede ondersteuning.

Bij WordPress draait alles om gebruiksgemak. Dat is dus dik in orde. De admin is erg overzichtelijk en de plugins zijn over het algemeen makkelijk te gebruiken.

Veiligheid

Niet alle thema’s en plugins hebben dezelfde kwaliteit. Iedereen die wil kan een thema of plugin beschikbaar stellen, waarvan de veiligheid niet altijd is gegarandeerd. Een handig hulpmiddel bij de keuze is de waardering van gebruikers. Alle thema’s en plugins krijgen een rating van 1 tot 5 sterren. Verder is ook te zien hoeveel keer deze gedownload is, dus je krijgt op die manier een aardige indicatie van de kwaliteit.

Er zijn een paar goede plugins waarmee de website kan worden beveiligd. Hiermee is het mogelijk om scans uit te voeren en ongewenste bezoekers te weren. Dat is nodig ook want WordPress is helaas erg populair onder hackers. Een goede beveiliging is daarom erg belangrijk. Dat begint al bij het up-to-date houden van de website door regelmatig alle updates uit te voeren.

Schaalbaar

WordPress wordt voornamelijk gebruikt voor blogs, simpele corporate websites en magazine websites. Maar ik heb ook al voorbeelden gezien van geavanceerde webapplicaties die met WordPress gebouwd zijn. Met WooCommerce kunnen mooie webshops gebouwd worden, maar voor echt grote shops wordt vaak weer gekozen voor andere producten, zoals Magento en Prestashop, waarbij gezegd moet worden dat deze een stuk minder gebruiksvriendelijk zijn, maar wel veel meer mogelijkheden bieden.

Als een WordPress website erg groot wordt (qua inhoud of de hoeveelheid geïnstalleerde plugins) bestaat de kans dat het allemaal wat minder overzichtelijk wordt. Hier heeft Drupal in mijn ogen een streepje voor.

Gebruiksgemak

Bij WordPress draait alles om gebruiksgemak. Dat is dus dik in orde. De admin is erg overzichtelijk en de plugins zijn over het algemeen makkelijk te gebruiken. Door gebruik te maken van zogenaamde visuele editors kan je zelf de pagina-indeling bepalen. Door een goed thema te gebruiken kan je al snel zonder al te veel ontwikkelingskosten een mooie responsive website realiseren.

Kenmerken

Website
wordpress.org
Bestaat sinds
2003
Populariteit
Meer dan 140 miljoen downloads
Bekende websites NL

NRC Next, Radio 538, D66, Viva, HP de Tijd, Stedelijk Museum Blog

Bekende websites internationaal

The New Yorker, The Rolling Stones, Smashing Magazine, Byoncé

Modules
23.000+
Geschikt voor

Kleine websites, portfolio websites, blog websites, beperkte corporate websites, beperkte webshops