Projecten

Terug

GSA Onderwijsstandaard

screenshot van het project
Opdrachtgever
COC Nederland
Team
Corneel Online, buro RuSt, Maarten van Gelder
Tools
WordPress
Opgeleverd
2020
Bezoek website

Elke school moet een fijne en veilige plek zijn voor iedereen, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt. Dit staat beschreven in de kerndoelen voor het onderwijs, en in de wet. Maar: hoe doe je dat nu precies? En hoe weet je of je school hier voldoende aan doet? En hoe pak je dat als schoolleiding op een goede manier aan? Hiervoor is er de GSA Onderwijsstandaard.

In 2019 werd Corneel Online benaderd voor een ambitieus project: COC Nederland was druk bezig met het ontwikkelen van een onderwijsstandaard die scholen en hun leerlingen helpt bij het omgaan met gender en seksualiteit. Veel scholen doen hun best om een veilige plek te zijn voor alle leerlingen, maar weten niet goed hoe ze dit kunnen aanpakken en hebben behoefte aan duidelijke richtlijnen die dit ondersteunen. Dit heeft geleid tot de GSA Onderwijsstandaard.

GSA's bestaan al langer en men vond het dan ook belangrijk dat juist de leerlingen van die GSA's een belangrijke stem zouden krijgen in de uitvoering. Met deze opdracht zijn we aan de slag gegaan.

Onze aanpak

Voor de nieuwe website is door buro RuSt, het ontwerpbureau dat ook de huisstijl voor het GSA Netwerk heeft gemaakt, is een nieuwe huisstijl ontwikkeld. Verder werd een opzet gemaakt voor de checklist: het hulpmiddel voor scholen om de richtlijnen in de praktijk te brengen. Deze checklist werd opgedeeld in 3 niveaus, zodat scholen eerst kunnen werken aan het behalen van het basisniveau en vervolgens steeds meer verbeteringen kunnen toevoegen.

Intussen ging ik met collega Maarten van Gelder aan de slag met de bouw van de website. Hierbij hebben we gekozen voor WordPress als platvorm, omdat de website veel membership functionaliteit zou bevatten. Hier is WordPress zeer geschikt voor.

Om te voorkomen dat scholen zelf hun school moeten invoeren (met kans op allerlei dubbelingen en onzuivere data) besloten we vooraf alle scholen in Nederland in te voeren in de database en deze via een selectie beschikbaar te maken.

De checklist

COC Nederland had een lijst met criteria opgesteld waar een school aan moet voldoen om te voldoen aan de onderwijsstandaard. Deze criteria zijn verwerkt in een checklist die de scholen kunnen invullen. Hierbij geldt dat de schoolleiding deze kan invullen, maar dat elk punt pas akkoord is als de leerlingen dit bevestigd hebben. De onderwijsstandaard is ten slotte bedoeld voor de leerlingen en zei hebben dan ook de laatste stem.

De lancering

Op 9 oktober 2020 is de GSA Onderwijsstandaard gelanceerd. Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Ingrid van Engelshoven, GSA Hofstadcollege en Freek Janssens van het GSA Netwerk bij COC Nederland deden de aftrap met dit filmpje.

Het was mooi om te werken aan een project dat een belangrijk maatschappelijk belang dient. En aan een tool die door alle middelbare scholen in heel Nederland gebruikt zal worden.

Wat houdt je bezig?

Heb jij een interessant project?
En wil je erover praten?

Of je nou een starter bent of een doorgewinterd bedrijf, ik hoor het graag als je een leuke uitdaging voor me hebt.

Marco Verheul
T. 06 2846 1106
E. marco@corneelonline.nl