Projecten

Terug

Geuzebroek.info

screenshot van het project
Opdrachtgever
Nanda Geuzebroek
Team
Corneel Online
Tools
Hugo, Netlify CMS, Design
Opgeleverd
2020
Bezoek website

Geuzebroek.info biedt informatie over de genealogie en over vondelingen en hun geschiedenis. Nanda Geuzebroek heeft onderzoek gedaan naar haar familiegeschiedenis en deze geschiedenis uitgebreid gedocumenteerd. Toen ze op een vondelingenvoorouder stuitte is ze verder in de vondelingenproblematiek gedoken. Ze heeft hier een boek over gepubliceerd en op de website is veel aanvullende informatie over dit onderwerp te vinden.

Een uitgebreide studie naar de familiegeschiedenis

De website bevat een uitgebreid deel waarin de genealogie van de familie Geuzebroek. Veel inhoud was afkomstig uit een genealogieprogramma en de output moest allemaal worden verwerkt in Markdownbestanden. Dit resulteerde in een boomstructuur met een grote hoeveelheid pagina's.

Omdat Markdownbestanden zijn gebruikt was het mogelijk om in een teksteditor die normaal gesproken gebruikt wordt voor het programmeren van de website in bulk aanpassingen te doen aan de inhoud van de webpagina's. Dit heeft een enorme tijdswinst opgeleverd.

Per familietak is een overzicht te zien van alle onderliggende pagina's. De uiteindelijke detailpagina bevat alle informatie.

Eerste JAMstack website met Hugo

Deze website is het eerste JAMstack project van Corneel Online. De website is gebouwd met Hugo, een static site generator (SSR) die bekend staat om de enorme snelheid waarmee de pagina's worden gegenereerd. Dat was bij deze website geen overbodige luxe, want deze bestaat uit ongeveer 150 pagina's.

De inhoud is volledig opgemaakt met markdown bestanden. Dat zijn platte tekstbestanden die tijdens het generatieproces worden omgezet in HTML pagina's.

De voordelen van deze werkwijze:

  • De website is snel.
  • De website is veilig: er is geen database die gehackt kan worden of andere onderdelen die kwetsbaar zijn voor misbruik. Ook is er geen afhankelijkheid van plugins en dergelijke.
  • De website is zo goed als onderhoudsvrij: er zijn geen reguliere updates die steeds bijgewerkt moeten worden.

Werken met Hugo betekent dus ook werken met Go, de programmeertaal waarop Hugo is gebaseerd. Dat was wel even wennen, maar dankzij de goede documentatie en een actieve community was dit prima te doen.

Websitebeheer met Netlify CMS

Om deze pagina's op een eenvoudige manier te kunnen beheren is Netlify CMS gebruikt. Netlify CMS is een zogenaamd GIT-based CMS. Het is in feite een applicatie waarmee je bestanden kan beheren op een GIT repository (de plek waar de bestanden worden opgeslagen).

Netlify CMS is gratis te gebruiken en biedt een aantal handige features. Zo is er een goed overzicht van de inhoud.

Bij het bewerken van een individuele pagina wordt een preview van de inhoud getoond.

En er is zelfs een workflow ingebouwd voor het beheer van de pagina's.

Voor een gratis CMS biedt Netlify heel veel functionaliteit. Mijn klant kon met een redelijke beknopte uitleg zelfstandig aan de slag.

Wat houdt je bezig?

Heb jij een interessant project?
En wil je erover praten?

Of je nou een starter bent of een doorgewinterd bedrijf, ik hoor het graag als je een leuke uitdaging voor me hebt.

Marco Verheul
T. 06 2846 1106
E. marco@corneelonline.nl