ProcessWire CMS

ProcessWire CMS is een opkomend open source Content Management Systeem (CMS). ProcessWire biedt standaard veel functionaliteit en daarnaast is er een grote hoeveelheid modules (vergelijkbaar met plugins bij WordPress) beschikbaar om extra functionaliteit toe te voegen. De kracht van ProcessWire is dat het geen enkele aanname doet over het soort website dat je ermee wil bouwen. Het is daarom geschikt voor kleine websites, maar ook voor websites met duizenden pagina’s.

Eindeloze mogelijkheden

De basisinstallatie van ProcessWire is redelijk kaal te noemen, maar de uitbreidingsmogelijkheden zijn enorm. Er zijn heel veel modules beschikbaar waarmee allerlei functionaliteit kan worden toegevoegd aan de website. Veel modules zijn gratis, maar voor sommige functionaliteit zijn alleen commerciële modules beschikbaar, die dan wel weer van hoge kwaliteit zijn.

ProcessWire CMS onderscheidt zich wel weer van onder andere WordPress door een aantal concepten standaard in de core aan te bieden. Zo kan je standaard velden aanmaken die aan templates gekoppeld kunnen worden. En voor meertaligheid wordt een hele krachtige en eenvoudig te gebruiken oplossing geboden.

De kracht van ProcessWire is dat het geen enkele aanname doet over het soort website dat je ermee wil bouwen.

Verder beschikt ProcessWire over een hele mooie API waarmee het voor developers een feest is om websites te bouwen. De API is goed gedocumenteerd, eenvoudig te begrijpen en erg krachtig.

Veiligheid

ProcessWire is vanaf het begin gebouwd met veiligheid als speerpunt. De code die gebruikt is om ProcessWire te bouwen is erg veilig en de modules worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd. Verder is er goede informatie beschikbaar voor het beveiligen van je website.

Wat ook scheelt is dat ProcessWire een relatief onbekend CMS is, waardoor het minder snel als doelwit gekozen wordt door hackers en andere kwaadwillenden.

Schaalbaar

Je kan met ProcessWire een kleine website bouwen, maar met het zelfde gemak grote websites met duizenden pagina’s. Want ook bij grote hoeveelheden data blijft ProcessWire overzichtelijk. De admin kan zelfs worden uitgebreid met een module waarmee je snel content kan vinden en filteren.  Door de uitgebreide mogelijkheden voor caching blijft de snelheid op orde.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak is dik in orde. De admin is erg overzichtelijk en de plugins zijn over het algemeen makkelijk te gebruiken. ProcessWire verschilt behoorlijk van WordPress, maar kan tegelijkertijd wel worden gebruikt voor websites waarvoor WordPress ook vaak voor wordt gekozen.

Er is zelfs een uitgebreide video serie op YouTube genaamd WordPress vs. ProcessWire waarin het verschil en de overeenkomsten tussen beiden systemen wordt gesproken. Een aanrader!

Verder is er een interessante case study waarin een bekende WordPress website wordt omgebouwd met ProcessWire. Hier worden ook de verschillende concepten op een heldere manier uitgelegd.

Al met al kan je concluderen dat ProcessWire een hele goede gereedschapskist biedt aan websitebouwers en een eenvoudige beheeromgeving voor klanten.

Kenmerken

Website
processwire.com
Bestaat sinds
2003
Populariteit
Meer dan 2200 websites
Bekende websites NL

Schouwburg Venray, De Maaspoort

Bekende websites internationaal

Canongate Books, EIZO ColorEdge, Fiberprofil, SPAIN Arts & Culture

Modules
Ongeveer 240 modules
Geschikt voor

Elk soort kleine tot (middel)grote website.