Drupal

Drupal is na WordPress het meest gebruikte open source content management systeem (CMS). De keuze van De Tweede Kamer voor Drupal in 2011 en de vele gemeentes die volgden hebben flink bijgedragen aan de populariteit, vooral bij (semi)overheden. In het buitenland was Drupal al eerder goed bekend. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de website van Het Witte Huis, maar ook de multi-site installatie van Warner Music Group, waarbij verschillende websites voorartiesten zijn gepubliceerd binnen dezelfde Drupal installatie. Hierbij is gebruik gemaakt van de multi-site oplossing van Drupal.

Eindeloze mogelijkheden

Drupal is een heel robuust en volwassen CMS waarbij de mogelijkheden haast onbeperkt zijn. Standaard biedt het al heel veel mogelijkheden voor het aanmaken en beheren van content en gebruikers. Door modules toe te voegen kan een enorme hoeveelheid functionaliteit worden toegevoegd. De modules werken op een andere manier dan bij WordPress. Ze vormen geen eigen zelfstandig systeem binnen het CMS, maar zijn eerder kleine onderdelen en vormen samen een nieuwe functionaliteit. Dit zorgt ervoor dat de combinaties eindeloos zijn en daarmee ook de mogelijkheden die Drupal biedt. Een bijkomend voordeel van Drupal modules is dat ze allemaal gratis zijn.

Dit zorgt ervoor dat de combinaties eindeloos zijn en daarmee ook de mogelijkheden die Drupal biedt.

Veiligheid

Drupal wordt door een uitgebreide community ontwikkeld en onderhouden, waarbij zeer strenge veiligheidseisen worden gesteld aan het CMS en de afzonderlijke modules. Niet iedereen kan zomaar een module aanbieden. Deze wordt eerst onderworpen aan een reeks testen en wordt pas gepubliceerd nadat alles in orde is. Dit verklaart mede de poulariteit van Drupal bij (semi)overheidsinstanties.

Daarnaast biedt Drupal veel mogelijkheden voor het beveiligen van de website. Denk hierbij aan het inloggen, rollen en rechten voor verschillenden groepen gebruikers en rapportage.

Schaalbaar

Je kan met Drupal een kleine website bouwen (deze site is er zo een), maar waar Drupal echt tot leven komt is bij (middel)grote websites. Want ook bij grote hoeveelheden data blijft Drupal overzichtelijk. Je ziet dat Drupal vaak wordt ingezet door organisaties met veel (verschillende soorten) content, zoals magazines, corporate bedrijven, communities, universiteiten en intranet websites. Door de uitgebreide mogelijkheden voor caching blijft de snelheid op orde.

Gebruiksgemak

Zoals hierboven al vermeld is kan je voor kleine websites misschien beter voor WordPress kiezen. Maar als je in de toekomst uit wil breiden kan Drupal zeker een goede keuze zijn. Het gebruiksgemak is uiteenlopend: voor iemand die content invoert is Drupal heel gemakkelijk te bedienen. Voor iemand die functionaliteit moet inbouwen heeft Drupal (vooral in het begin) een aardige leercurve. Het duurt even voordat je genoeg ervaring hebt, maar je wordt dan wel beloond met een heel prettig CMS.

Kenmerken

Website
www.drupal.org
Bestaat sinds
2001
Populariteit
Meer dan 15 miljoen downloads
Bekende websites NL

De Tweede Kamer, Natuurmonumenten, NCRV, De Telegraaf

Bekende websites internationaal

The White House, Independent, Virgin, Top Gear, Weather.com, Bruno Mars

Modules
23.000+
Geschikt voor

Uitgebreide corporate websites, communitysite en intranet websites of websites met veel content of bezoekers.