Web development

Het ontwikkelen van maatwerk websites is als het bouwen van een systeem. Bij de bouw van een moderne website worden verschillende programmeertalen, technieken en tools gebruikt die ieder hun eigen functie in het geheel hebben. En naast deze programmeertalen is er ook een ontwikkelomgeving, waarbij allerlei tools en technieken worden toegepast om goede code te kunnen produceren.

Mijn gereedschapskist

Als allround web developer moet je dus verschillende programmeertalen en technieken beheersen, die elk voor specifieke doelen worden gebruikt. Hier een beknopt overzicht van tools en technieken waarmee ik mijn opdrachten uitvoer:

Content Management Systemen (CMS)

Ik werk met WordPress en ProcessWire CMS. In het verleden heb ik ook met Drupal gewerkt. Dit zijn allemaal content management systemen die de programmeertaal PHP als basis hebben.

Database

De content management systemen waarmee ik werk slaan de inhoud van de website op in een MySQL database. Om met databases te werken is kennis van de taal SQL nodig.

Backend

Onder backend valt de ontwikkeling van de broncode van de website, van specifieke functionaliteit (formulieren / fotogalerij / agenda etc.) en van eventuele koppelingen met andere systemen. Hierbij worden voornamelijk PHP en HTML gebruikt.

Frontend

Onder frontend valt de vormgeving van de website, oftewel de technieken om een website-ontwerp te verwerken in de website, om een pagina layout te maken en om de verschillende onderdelen van een website te stylen. En niet te vergeten om de website responsive te maken! Hiervoor wordt Sass gebruikt.

Verder kan een webpagina dynamisch gemaakt worden met Javascript. Denk hierbij aan tabs, carousels, slideshows etc. Javascript wordt vooral toegepast bij interactie met de pagina zonder dat de pagina helemaal ververst hoeft te worden.

Ontwerp

Voor het maken van een website-ontwerp gebruik ik Sketch. Voorheen deed ik dit vooral met Photoshop, maar voor het ontwerpen van web interfaces is Sketch veel beter geschikt.

Ontwikkelomgeving

Voor de bouw van elke website is een ontwikkelomgeving nodig. Dat is software waarmee een webserver wordt gesimuleerd, zodat de website lokaal op de eigen computer kan worden gebouwd. Mijn website ontwikkeling gebeurt met MAMP. Voor versiebeheer gebruik ik GIT en tijdens ontwikkeling worden tools als Gulp en NPM gebruikt.

Veel afkortingen…

Kortom, om een website of web applicatie te bouwen zijn verschillende skills nodig die elkaar allemaal aanvullen. En zoals je ziet hebben al die skills prachtige afkortingen. Maar ze zijn wel nodig om een goed product te maken.

Wil je meer weten?

Vertel me meer!