WordPress kant en klaar thema kopen of custom website ontwikkelen

Als je een WordPress website wil met wat pagina’s, een blog, afbeeldingen en misschien een kleine webshop dan heb je twee opties. De eerste optie is om een website te laten bouwen door een professionele websitebouwer. De tweede is om een kant en klaar WordPress thema te kopen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen die ik in dit artikel zal bespreken.

Voor- en nadelen van een kant en klaar thema

Een website bouwen met een kant en klaar thema lijkt zo makkelijk. Er zijn duizenden thema’s beschikbaar, sommige zelfs gratis en anderen voor ongeveer €30 tot €80. Het installeren kost weinig tijd en je hebt meteen beschikking over een groot aantal mogelijkheden om de website in te richten en te configureren. Wat kan er misgaan?

Kosten

De belangrijkste reden om een kant en klaar thema te verkiezen boven een custom website is het kostenplaatje. Zoals eerder vermeld kan je een thema kopen voor enkele tientjes en WordPress zelf is gratis. Er is minder tijd nodig voor ontwikkeling van de website als je tevreden bent met de look and feel van het aangekochte thema.

Teveel functionaliteit

De meeste thema’s bieden enorm veel functionaliteit, zoals responsive design, verschillende content types, meerdere galeries en sliders en opties om de layout en kleuren aan te passen. Veel van deze opties zullen de meeste website-eigenaren nooit gebruiken, waardoor het er zeker niet overzichtelijker van wordt.

Uit eigen ervaring kan ik melden dat ik wel eens noodgedwongen een website overnieuw heb gebouwd die van een kant en klaar thema gebruik maakte. Ik hield uiteindelijk een kwart van de plugins over voor een website met hetzelfde uiterlijk.

Problemen met code

De kwaliteit van de code komt niet altijd overeen met het flitsende uiterlijk van het thema. Sommige thema’s zijn slecht geprogrammeerd waardoor problemen kunnen ontstaan met de veiligheid van de website.

Lastig om mee te werken

Veel thema’s steken goed in elkaar, maar toch kom je ook vaak thema’s tegen waarbij de logica ver te zoeken is. Waarbij bijvoorbeeld de complete homepage is opgebouwd uit tientallen widgets met een obscure naam. Als het bijwerken van de website onnodig complex is dan zullen veel website-eigenaren dit ook niet regelmatig doen.

Eenheidsworst

Bij het uitzoeken van een thema is het goed om te kijken hoe vaak het thema is gedownload en wat de waardering van het thema is. Als je een goed gewaardeerd thema kiest zijn er dus al heel veel anderen die hetzelfde thema gebruiken, waardoor de website minder onderscheidend is.

Wil je toch op zoek naar een custom thema, let dan op de volgende zaken:

  • Alleen een mooi uiterlijk zegt niet alles
  • Lees de reviews, vooral die met een lage score
  • Is het thema goed geprogrammeerd?
  • Bevat het thema de plugins die je nodig hebt?
  • Hoe is de ondersteuning van de thema bouwer geregeld?
  • Kunnen de stijlen worden aangepast?

Met deze vragen in het achterhoofd is het mogelijk een goed thema te vinden dat voldoet aan je wensen.

Voor- en nadelen van een custom website

Een custom website bouwen met WordPress kan ook. De websitebouwer ontwikkeld dan een uniek thema speciaal voor de website op basis van een huisstijl en website-ontwerp. Dit kost meer tijd en dus meer geld, maar het eindresultaat is wel een professionele website die precies aansluit bij jouw wensen en doelstellingen.

Hogere kosten

Een custom website, zoals de naam zegt, wordt op verzoek gebouwd. Elke organisatie is anders en de manier waarop ze zich willen representeren op het web daarom ook. Een custom website is gebaseerd op een uniek ontwerp dat overeenkomt met de branding en met de wensen en behoeftes van de klant. Dit kost meer tijd en de kosten zijn daarom ook hoger. Aan de andere kant krijgt de opdrachtgever precies waarom ze hebben gevraagd.

De kosten van een website moeten gezien worden in relatie tot het doel. Als een website eraan bijdraagt om de omzet te vergroten, dan zijn de kosten een goede investering.

Cleane code

Een custom website kan met hele cleane code gebouwd worden. Dit lijkt alleen interessant voor techneuten, maar dat is het zeker niet. Cleane code zorgt er bijvoorbeeld voor dat de website beter geïndexeerd kan worden door zoekmachines en dat bezoekers met een visuele beperking ook goed gebruik kunnen maken van de website, bijvoorbeeld met behulp van een screenreader.

Lean and mean

Een custom website bevat alleen de onderdelen die nodig zijn. Hierdoor is de website overzichtelijk en eenvoudig te onderhouden en bij te werken.

Altijd updaten naar de laatste versie van WordPress

Met een custom website is de kans veel kleiner dat er iets stuk gaat na een WordPress update. Het is belangrijk om de website altijd up to date te houden zodat eventuele veiligheidslekken in WordPress of de gebruikte plugins tijdig gedicht worden.

Op de groei gebouwd

Een custom website is op de groei gebouwd. Het toevoegen van een nieuwe plugin, een shop of andere nieuwe functionaliteit is altijd mogelijk, evenals het aanpassen van de stijlen (kleur en design).

Al met al gaat mijn voorkeur uit naar het bouwen van een custom website. Het gebruik van een kant en klaar thema kan een relatief goedkope en snelle oplossing lijken, het gaat vaak met de nodige hoofdpijn gepaard als bepaalde onderdelen toch niet helemaal werken zoals verwacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *