WordPress Gutenberg Editor

Voor het eerst in jaren is er een grote verandering op komst voor alle gebruikers van WordPress: een nieuwe editor met de naam Gutenberg. WordPress versie 4.9.8 is op het moment van schrijven van dit artikel de gangbare versie. Bij versie 5.0 wordt Gutenberg de standaard editor.

WordPress beloofd met Gutenberg een hele nieuwe editing experience en dat klopt ook wel. De wijze waarop je straks de inhoud van je website kan aanmaken wijkt sterk af van de mogelijkheden die er nu zijn. Om niet voor verrassingen komen te staan is het zaak om je nu alvast te verdiepen in de eventuele impact die deze vernieuwing op jouw bestaande website zal hebben.

Wat is een editor ook alweer?

De editor is het gereedschap waarmee je in de admin van WordPress de inhoud van pagina’s en berichten kan invoeren en wijzigen. De standaard editor ziet er zo uit.

Deze editor is erg geschikt voor traditionele websites waarbij de inhoud uit een enkel blok bestaat met eventueel een zijbalk voor enkele widgets, zoals in het voorbeeld hieronder.

Hoewel dit soort websites vaak voorkomen zie je ook veel websites waarbij de pagina’s een stuk creatiever zijn vormgegeven. En deze inhoud is niet met een enkele editor te realiseren. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder.

Voor dit soort layouts is Gutenberg gemaakt.

Wat is de Gutenberg Editor?

De Gutenberg Editor – genoemd naar Johannes Gutenberg, uitvinder van de boekdrukkunst – is de nieuwe teksteditor die in WordPress 5.0 deel uitmaakt van de basisinstallatie. Het grote verschil met de huidige editor is dat Gutenberg werkt met blokken die je kan toevoegen in je pagina. Deze blokken kan je met allerlei verschillende inhoud vullen. De blokken lijken erg op de nu bestaande werkwijze met zogenaamde “page builders”, maar er zijn zeker belangrijke verschillen. Het wordt een stuk makkelijker om complexe content toe te voegen in de editor dan nu het geval is.

Wat betekent het voor mijn website?

De komst van de nieuwe editor heeft absoluut impact op bestaande WordPress websites. Gutenberg is gelukkig zo ontworpen dat de inhoud en layout van bestaande websites niet worden verstoord. Als in de admin de nieuwe editor in gebruik wordt genomen heeft dat in principe geen nadelige invloed op de “voorkant” van de website.

Aan de “achterkant” (oftewel de admin) is het echter een heel ander verhaal. Ten eerste ziet de editor er heel anders uit. Verder is zijn nog lang niet alle plugins compatible met Gutenberg en dat zou problemen kunnen veroorzaken bij de werking van sommige functionaliteit.

Gutenberg is gelukkig zo ontworpen dat de inhoud en layout van bestaande websites niet worden verstoord.

Hoe kan je je voorbereiden op Gutenberg?

Om ervoor te zorgen dat Gutenberg geen onaangename verrassing wordt kan je een paar voorzorgsmaatregelen nemen.

1. Test Gutenberg voordat WordPress 5.0 uitkomt

Om vast te wennen is de Gutenberg Editor nu al als plugin beschikbaar gesteld, zodat website eigenaren kunnen testen of alles nog naar behoren werkt met de nieuwe editor. Als je deze stap neemt, doe dit dan op een kopie van de website en niet op de live website!

Na de update naar versie 4.9.8 is deze boodschap zichtbaar in het admin dashboard.

Pas als je ervan overtuigd bent dat alles nog goed werkt en dat je je content zonder problemen kan aanpassen schakel je op de live website over. Als Gutenberg problemen oplevert of als je er niet aan kan wennen, dan is er ook de mogelijkheid om de oude editor te blijven gebruiken. De classic editor zal als plugin beschikbaar worden gesteld, zodat je kan terugschakelen. Let wel, dit is een tijdelijke oplossing. Op een gegeven moment zal je echt over moeten, maar dit moment kan je wel een tijdje uitstellen.

Zorg er in ieder geval voor dat je er klaar voor bent als Gutenberg komt.

In de Gutenberg plugin is de mogelijk opgenomen om feedback te geven. Deze feedback maakt het de ontwikkelaars van Gutenberg mogelijk om de editor waar nodig te verbeteren of compatible te maken met andere plugins. De feedback dient dan wel kwalitatief goed te zijn.

2. Zorg voor goede backups

Voordat je aan de slag gaat met Gutenberg is het zaak ervoor te zorgen dat je een goede backup hebt van de website. Als het onverhoopt helemaal mis gaat, dan kan je de website weer herstellen.

3. Test op een kopie van de website

Het is absoluut aan te raden om een kopie van de website beschikbaar te hebben, een zogenaamde staging site. De live website wordt dan niet geraakt als er iets misgaat.

4. Update de website en alle componenten regelmatig

Zorg dat je website up to date is. Als Gutenberg wordt uitgebracht zullen er ook veel plugins van een update voorzien worden. Het tijdig updaten zorgt ervoor dat er geen compatibiliteitsproblemen ontstaan tussen WordPress core en plugins.

5. Loop de hele website nog eens na

Worden alle plugins en thema’s die je geïnstalleerd hebt nog wel gebruikt? Dit is een mooi moment om overbodige plugins te verwijderen en te zorgen dat de website zo lean and mean mogelijk is. De eerder genoemde staging website is hier hier erg geschikt voor.

Tot slot

Of je het nou leuk vindt of niet, Gutenberg komt eraan en snel ook! Aan een kant is het misschien vervelend dat de nieuwe editor de boel op zijn kop zet, maar Gutenberg biedt ook mooie nieuwe mogelijkheden voor het creëren van content.

De beste manier om met de komst van Gutenberg om te gaan is ervoor zorgen dat je bent voorbereid. Wil je met de nieuwe editor werken? Leer de nieuwe mogelijkheden dan nu al kennen. Ben je er nog niet klaar voor? Installeer dan de classic editor, zodat je kan blijven werken op de manier die je gewend bent. Voorlopig tenminste…

Maar zit niet stil en onderneem actie, want als WordPress 5.0 arriveert is Gutenberg een feit.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een staging website of uitvoeren van een health check? Neem dan gerust contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *