Blog

Terug

Static Site Generators

hoofdafbeelding van het artikel
  • SSR
  • JAMstack
Leestijd 0 min

Wat is een Static Site Generator?

Een Static Site Generator is gereedschap waarmee je webpagina's kan genereren. Het is een belangrijk onderdeel in web development volgens de JAMstack-methode.

Bij de traditionele werkwijze wordt een pagina gegenereerd op het moment dat deze door de bezoeker wordt opgevraagd. Het grootste verschil tussen een Static Site Generator en een traditionele werkwijze, is dat een Static Site Generator dit van tevoren doet zodat de pagina al klaar staat als deze wordt opgevraagd.

Beschouw een Static Site Generator als een script dat gegevens, inhoud en templates samenvoegt, verwerkt en samenvoegt in een set webpagina's.

Beschouw een Static Site Generator als een script dat gegevens, inhoud en templates samenvoegt, verwerkt en samenvoegt in een set webpagina's.

Waarom zijn generatoren van statische sites nu zo populair?

Dit klinkt misschien als een terugkeer naar 'de oude manieren' om sites te maken, maar er zijn enkele belangrijke verschillen:

Static Site Generatoren ondersteunen een moderne manier van websites ontwikkelen

De tools zijn in de loop der jaren enorm verbeterd. Ze ondersteunen een moderne manier van websites bouwen en zijn heel prettig voor web developers om mee te werken.

Static Site Generatoren zijn er in alle smaken

Je kunt Static Site Generators vinden die zijn gebaseerd op een groot aantal programmeertalen, verschillende templatingtalen en conventies gebruiken en in allerlei omgevingen draaien. Er valt dus veel te kiezen. Er is altijd wel een Static Site Generator die bij jouw werkwijze past.

Automatisering werd mainstream

Het bijwerken van de website kan eenvoudig worden geautomatiseerd. Als inhoud wordt gewijzigd of nieuwe inhoud wordt toegevoegd, dan wordt de website opnieuw gegenereerd zonder tussenkomst van de web developer.

Welke smaken zijn er zoal?

De lijst barst inmiddels uit zijn voegen, maar ik zal proberen hier een overzicht te geven van de populairste Static Site Generatoren:

Jekyll

Jekyll bestaat sinds 2008 en is daarmee van de eerste en meest gebruikte static site generators. Jekyll is gebouwd met Ruby.

Hugo

Hugo is de 'andere' grote static site generator, gebouwd met de programmeertaal Go. De kracht van Hugo is dat het de sneltste van het hele stel is. Hugo kan grote hoeveelheden pagina's in enkele seconden genereren.

Next.js

Next.js is een framework gebouwd met React en is meer dan alleen een static site generator. Next.js biedt meerdere opties om apps en websites te bouwen en SSR is daar een van.

Gatsby

Gatsby is een static site generator gebouwd met React. Het kan data uit een of meerder bronnen binnenhalen en samenvoegen in een eigen dataverzameling, die te benaderen is met een hele geavanceerde GraphQL oplossing.

Nuxt.js

Nuxt.js is de Vue.js tegenhanger van Next.js. Beide frameworks kunnen min of meer hetzelfde, maar Nuxt.js is gebouwd met Vue.

Gridsome

Gridsome is de Vue.js tegenhanger van Gatsby en een van de favoriete tools van Corneel Online. Deze website is met Gridsome gebouwd.

Eleventy (11ty)

Eleventy is de tegenhanger van Jekyll, maar dan gebaseerd op Vanilla Javascript en niet op een framework. De kracht is de eenvoud van het systeem.

Scully

Scully is het antwoord van Angular op het gebied van Static Site Generators. Scully is nog relatief nieuw in vergelijking met de andere opties.

De lijst is nog veel groter, zie dit overzicht voor alle smaken.

Welke Static Site Generatoren gebruikt Corneel Online?

Omdat ik gekozen heb voor Vue.js als mijn favoriete Javascriptframework gaat mijn voorkeur uit naar Static Site Generatoren die op Vue.js gebaseerd zijn: Gridsome en Nuxt.js.

Voor de bouw van deze website is Gridsome gebruikt. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de sterke punten van Gridsome.

Maar ik heb ook met Hugo gewerkt. Het voordeel van Hugo is dat het generatieproces zelf al razendsnel is. Met name voor websites die uit heel veel pagina's bestaan is dat een voordeel. In dit artikel vind je meer informatie over Hugo.

Meer weten?

Wil je ook zo'n razendsnelle JAMstack website? Ik neem graag de mogelijkheden met je door in een persoonlijk gesprek.

Neem contact op

Wat houdt je bezig?

Heb jij een interessant project?
En wil je erover praten?

Of je nou een starter bent of een doorgewinterd bedrijf, ik hoor het graag als je een leuke uitdaging voor me hebt.

Marco Verheul
T. 06 2846 1106
E. marco@corneelonline.nl