Blog

Terug

Responsive webdesign

hoofdafbeelding van het artikel
  • Design
  • Development
Leestijd 0 min

De tijd dat iedereen alleen achter een computerscherm jouw website bezocht is voorgoed voorbij. Op dit moment bezoekt ongeveer de helft van alle Nederlandse internetbezoekers websites met een smartphone of tablet. De andere helft zit wel achter een monitor of laptop.

Dat betekent dat jouw website zowel op een grote monitor als op een klein(er) telefoonscherm goed moet functioneren. De techniek die nodig is om de layout van een een website aan te passen aan het apparaat waarmee je het bekijkt wordt responsive webdesign genoemd.

Geen trend maar standaard

Responsive webdesign werd lang als een nieuwe trend gezien maar dat is het allang niet meer. Het is de standaard geworden. Want zeg nou zelf, heb jij nog geduld om op je kleine telefoonscherm een website door te ploegen die daar helemaal niet voor geschikt is? Dat je eerst om inzoomen om op een link te kunnen klikken of het navigatiemenu te kunnen gebruiken? Nee toch?

Responsive webdesign werd lang als een nieuwe trend gezien maar dat is het allang niet meer. Het is de standaard geworden.

Gebruiksvriendelijkheid is het belangrijkste argument voor een goede responsive website. De ruimte op een mobiel scherm is beperkt(er), maar dat wil niet zeggen dat de websitebezoeker daarom beperkt wordt in zijn/haar mogelijkheden.

Mobile first

Een wijze van ontwikkeling die ontstaan is door responsive webdesign is mobile first. Hierbij wordt eerst de mobiele variant gebouwd en pas daarna wordt de website aangepast aan grotere schermen. Een voordeel bij deze manier van ontwikkelen is dat je gedwongen wordt na te denken over wat de kern van jouw website is. Het belangrijkste komt eerst.

Beter vindbaar door responsive webdesign

Naast een goede bruikbaarheid heeft responsive webdesign nog een ander groot voordeel. Sinds 21 april 2015 heeft Google besloten om het voor de ranking mee te laten wegen of een website mobile-friendly is. Indien een website niet mobile-friendly is zal dit dan ook nadelige gevolgen hebben voor de mobiele ranking. Bedenk hierbij dat bijna de helft van de websitebezoekers een mobiel toestel gebruikt en je begrijpt dat hier veel te winnen valt. Denk alleen al aan de gesproken zoekopdrachten. Je kan testen of jouw website Mobile friendly is bij Google.

Nadelen van responsive webdesign

Nadelen zijn er eigenlijk niet meer. Een responsive website is niet per definitie langzaam, maar bij de bouw moet wel rekening gehouden worden of deze goed blijft presteren.

JAMstack to the rescue

Met een moderne manier van ontwikkelen zoals JAMstack verdwijnen dit soort bezwaren overigens als sneeuw voor de zon. Websites die met deze methode zijn ontwikkeld zijn veel lichter, sneller en beter geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. En dat merk je! Ook met 4G. En door van je website een Progressive Web App (PWA) te maken verhoog je de snelheid nog eens.

Ben jij al responsive?

Komt jouw website goed uit de verf op alle apparaten? Ik vind het leuk om de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact op

Wat houdt je bezig?

Heb jij een interessant project?
En wil je erover praten?

Of je nou een starter bent of een doorgewinterd bedrijf, ik hoor het graag als je een leuke uitdaging voor me hebt.

Marco Verheul
T. 06 2846 1106
E. marco@corneelonline.nl