Nederlandse sites ontoegankelijk voor blinden en slechtzienden

De meeste Nederlandse websites scoren slecht voor bezoekers met een visuele handicap. Veel websites zijn slecht te bedienen met een toetsenbord en hierdoor haken bezoekers met een beperking – noodgedwongen – af. Want blinden en slechtzienden gaan gewoon internet op en ze gebruiken daarvoor speciale braille-apparatuur of tekst-naar-spraaksoftware (screen reader).

Om een website toegankelijk te maken moet vooral onder de motorkap alles in orde zijn. In sommige content management systemen of thema’s is dit slecht geregeld. Veel opdrachtgevers vinden het ook niet nodig om hier extra in te investeren, omdat ze denken dat de doelgroep heel klein is. En veel websitebouwers beginnen er ook niet over omdat het soms lastig werk is of de kennis ontbreekt. Maar met een beetje aandacht en extra inspanning biedt je deze groep bezoekers juist heel veel gemak, iets dat ze vaak ontberen.

In hoeverre websites toegankelijk zijn, verschilt onderling sterk. De overheid doet het relatief goed: zowel de sites van de vier grote gemeenten als die van de Rijksoverheid en het parlement. De overheid heeft zichzelf verplicht om websites toegankelijk te maken voor gehandicapten.

De rest van het Nederlandse web doet het minder goed. Vooral sites van energiebedrijven, webwinkels en nieuwssites zijn relatief slecht toegankelijk. “Het lastige is dat een website vrijwel alles goed kan doen, en dat één soort fout er toch voor kan zorgen dat hij onbruikbaar is”, zegt Ron Beenen van Accessibility. Ook sites die het relatief goed doen, kunnen dus voor een groep gebruikers ontoegankelijk zijn.

Bron: nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *