Maak een kleuren palet met behulp van je favoriete schilderij

Een goed kleuren palet maken voor je ontwerp is lastig. Een goede ontwerper heeft veel verstand van kleur en van de manier waarop kleuren elkaar aanvullen en versterken. Wat kan je doen als je niet over deze kennis beschikt, maar je toch zelf een mooi kleuren palet voor je eigen ontwerp wil vinden?

Zelf zoeken

Allereerst kan je zelf zoeken op gespecialiseerde websites. Een van de beste websites op dit gebied is COLOURlovers. Zij bieden een enorme collectie aan mooie kleuren paletten die steeds worden aangevuld. Een nadeel is wel dat je flink wat tijd kwijt kan zijn bij het zoeken naar een palet dat je bevalt.

Leer van de oude meesters

Wie als geen ander verstand hadden van goed kleurgebruik zijn natuurlijk de oude (en ook nieuwere) meesters. En dan bedoel ik de beroemde schilders. De kunstwerken die vaak al eeuwen oud zijn hebben de tand des tijds met glans doorstaan. Dus zou het niet mooi zijn als je van deze kennis gebruik kan maken?

Nou, dat kan. Er zijn verschillende websites waar je een kleuren palet kan maken door een afbeelding te uploaden. De website stelt dan een kleuren palet voor op basis van deze afbeelding. Op Google zoek je naar een afbeelding van je favoriete schilderij en deze gebruik je vervolgens.

Wie als geen ander verstand hadden van goed kleurgebruik zijn natuurlijk de oude (en ook nieuwere) meesters.

Er zijn veel van dit soort websites. Ik heb er 3 uitgeprobeerd:

Canva https://www.canva.com/color-palette/
CSS Drive http://www.cssdrive.com/imagepalette/
Coolors https://coolors.co/app

Wat direct opvalt is dat deze websites allemaal een ander resultaat geven voor hetzelfde schilderij. Het komt hier vooral op je eigen smaak aan welke je het beste vindt.

En nu een paar voorbeelden…

Genoeg gekletst. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hier volgen enkele voorbeelden van beroemde schilderijen en hun kleuren palet. Bij elk voorbeeld staat vermeld welke website gebruikt is om het palet te maken.

Het meisje met de parel – Johannes Vermeer

Kleuren palet: Canva

Het melkmeisje – Johannes Vermeer

Kleuren palet: Coolors

De sterrennacht – Vincent van Gogh

Kleuren palet: Canva

Guernica – Pablo Picasso

Kleuren palet: CSS Drive

De schreeuw – Edvard Munch

Kleuren palet: Coolors

De geboorte van Venus – Sandro Botticelli

Kleuren palet: CSS Drive

Nighthawks – Edward Hopper

Kleuren palet: Canva

Wat is jouw favoriete schilderij?

Het lijkt me leuk om te horen wat jouw favoriete schilderij is! Ben je in een creatieve bui, maar kan je een beetje hulp gebruiken? Probeer een van de bovenstaande websites – of allemaal – en maak er iets moois van. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *