Blog

Terug

Hugo: de snelste open-source static site generator

hoofdafbeelding van het artikel
  • Hugo
  • JAMstack
  • SSR
Leestijd 0 min

Hugo is geschreven in Go, waardoor het de enige echt populaire Static Site Generator is die is geschreven in een statisch gecompileerde taal. Dit zorgt voor zowel voor- als nadelen.

Laten we beginnen met de voordelen. Hugo is snel! Een geweldige benchmark op YouTube laat zien dat Hugo 5000 pagina's bouwt in ongeveer 6 seconden.

Hugo is ook heel eenvoudig te installeren en bij te werken. Je download gewoon het installatiebestand voor jouw platform en voert het uit - geen runtime-afhankelijkheden of installatieproces. Hugo updaten? Download gewoon een nieuw bestand en je bent klaar.

Een heel compleet framework

Hugo heeft alle toeters en bellen die je nodig hebt bij de bouw van een website: shortcodes, dynamische gegevensbronnen, menu's, syntax highlighting en inhoudsopgaven zijn allemaal ingebouwd in Hugo, en de templatingtaal heeft genoeg opties om inhoud te sorteren en te filteren. Dus veel van de gevallen waarvoor je anders plug-ins of aangepaste helpers zou willen, zijn al aanwezig.

Er is ook een handige asset pipeline voor het compileren van Sass, caching en het werken met PostCSS, Babel en asset bundling.

Meertaligheid zit ook ingebakken en naast HTML kan de output ook in JSON of AMP worden gegenereerd.

Het is wel even wennen

Als je nog nooit met Go hebt gewerkt moet je wel even schakelen. Gelukkig is er veel documentatie beschikbaar en is er een hele behulpzame community. Hugo is heel krachtig en het vergt wat inspanning om goed gebruik te kunnen maken van de beschikbare features.

Een collega web developer heeft een interessant artikel geschreven waarin hij uitlegt hoe concepten die je uit WordPress kent werken in Hugo. Dit geeft een goed inzicht in de manier waarop Hugo werkt.

Interessante cases

Hugo is niet voor niets erg populair. Hier een paar voorbeelden van Hugo websites.

Smashing Magazine

Een hele interessante case waarin Hugo toegepast is: in 2017 heeft Smashing Magazine, een toonaangevend kennisplatform voor de web development community, een nieuwe website gelanceerd die met Hugo is gebouwd.

In een uitgebreid artikel leggen ze uit hoe en waarom ze van 4 verschillende websites een enkel platform hebben gebouwd met Hugo.

Geuzebroek.info

Corneel Online heeft een website gebouwd voor Nanda Geuzebroek. De website bevat veel pagina's en Hugo hielp enorm bij de bouw van deze website.

Meer weten?

Ben je toe aan iets nieuws en lijkt Hugo een goede oplossing? Laat het me weten!

Neem contact op

Wat houdt je bezig?

Heb jij een interessant project?
En wil je erover praten?

Of je nou een starter bent of een doorgewinterd bedrijf, ik hoor het graag als je een leuke uitdaging voor me hebt.

Marco Verheul
T. 06 2846 1106
E. marco@corneelonline.nl