Blog

Terug

Headless CMS: de beste keuze voor jouw project

hoofdafbeelding van het artikel
  • CMS
  • Development
  • JAMstack
Leestijd 0 min

Het headless CMS is er in veel soorten en smaken. Maar hoe kom je er achter welk CMS voor jouw organisatie geschikt is? Corneel Online heeft inmiddels op verschillende projecten positieve ervaringen opgedaan en in dit artikel vind je informatie die je op weg kan helpen een geschikte keuze te maken.

Is headless de nieuwe standaard?

Het headless CMS is aan een behoorlijke opmars bezig en dat is niet onopgemerkt gebleven. Het multichannelplatform Emerce ziet het headless CMS zelfs als de nieuwe standaard. Wij van Corneel Online zijn het daar van harte mee eens.

Wat is een headless CMS ook alweer?

Een headless CMS is een systeem waarmee content kan worden gecreëerd en beheerd, maar waar geen webpagina's mee kunnen worden aangemaakt. De inhoud wordt met een API beschikbaar gemaakt, zodat er 1 of meerdere frontends mee kunnen worden gebouwd. In dit blogartikel op deze site vind je meer algemene informatie over het headless CMS en de voordelen die het biedt ten opzichte van een traditioneel CMS.

Hoe kies je een headless CMS?

Een kort bezoek aan Jamstack.org laat zien dat het aanbod enorm uitgebreid is en dat maakt het lastig een goede keuze te maken. Het is daarom ook aan te raden om - afhankelijk van je eigen business case, budget en behoeften - een lijst te maken met criteria waaraan het headless CMS moet voldoen.

Het is daarom ook aan te raden om - afhankelijk van je eigen business case, budget en behoeften - een lijst te maken met criteria waaraan het headless CMS moet voldoen.

Die criteria kunnen enorm verschillen voor verschillende opdrachtgevers. Een klein bedrijf dat gewend is aan het gratis WordPress zal niet bereid zijn om flink in de buidel te tasten voor een CMS, maar wel het gebruiksgemak verlangen dat ze gewend is. Een grotere organisatie heeft misschien wel meer budget en zal minder schrikken van de prijzen van sommige CMS-en en eerder kijken naar de features, zoals workflows, gebruikersrollen, aantallen gebruikers etc.

Hoeveel kost een headless CMS?

Dat verschilt nogal en de tarieven kunnen variëren van helemaal gratis tot zo'n €1000 per maand. Sommige CMS-en bieden een gratis instapaccount aan waarbij het aantal gebruikers (en in sommige gevallen ook het aantal features) beperkt is, maar die desondanks toch veel gemak bieden en een zeer volwaardig alternatief bieden voor de traditionele CMS-en zoals WordPress.

Verschillende types CMS

Er zijn veel aanbieders en het ene headless CMS is het andere niet. In grote lijnen zijn er twee soorten headless CMS:

Git-based CMS

Dit type CMS is als het ware een laag bovenop Git. Het gaat hier te ver om uit te leggen wat Git is, maar het is het leidende versiebeheersysteem voor broncode. Over het algemeen bestaat de inhoud uit platte tekstbestanden in Markdown formaat. Met een Git-based CMS worden aanpassingen naar een Git-repository gepushed, waarna de website of app opnieuw wordt gegenereerd.

API-based CMS

Bij een API-based CMS wordt de content via een API aangeboden, meestal een REST API of GraphQL, zodat je de inhoud volledig kan loskoppelen van de presentatie. Dit type CMS wordt vaak aangeboden als clouddienst, waarbij je een account neemt waarin het CMS kant en klaar beschikbaar is. Je hebt dan geen omkijken meer naar updates en dergelijken omdat de aanbieder ervoor zorgt dat de techniek altijd up to date is.

In sommige gevallen is het CMS ook als open source product beschikbaar dat je zelf kan hosten. Dit introduceert ook weer de noodzaak voor goed technisch onderhoud en beveiliging en kosten voor een geschikte server.

Hoe kiest Corneel Online een headless CMS?

Om een geschikt CMS te kiezen moet je inzicht krijgen in een aantal factoren die belangrijk zijn voor het project. Hoe groot of klein is de organisatie? Wordt er veel gepubliceerd, oftewel wordt het CMS actief gebruikt? Is er een workflow nodig? Wil de opdrachtgever graag zelf pagina's inrichten met herbruikbare blokken? Is de site meertalig?

Als je inzicht hebt in deze vragen kan je een goede keuze maken. Corneel Online heeft tot nu toe met een aantal CMS-en ervaring opgedaan. Hier een kort overzicht:

Forestry (Git-based)

Forestry is toegepast bij een paar recente Nuxt-projecten. Nuxt heeft een hele fijne manier van werken met platte tekstbestanden voor content genaamd nuxt/content. Forestry ziet er heel overzichtelijk uit voor opdrachtgevers en biedt daarmee veel gebruiksgemak. Voor developers is dit CMS heel eenvoudig te configureren met een overzichtelijke grafische interface. Een Forestry account is gratis voor kleinere projecten met maximaal 3 gebruikers.

Website: https://forestry.io/

Sanity (API-based)

Sanity is het CMS dat voor deze website wordt gebruikt en het is in wezen een React app die gekoppeld is aan een account met een database. Sanity is voor developers enigszins bewerkelijk om mee te beginnen, maar als je op dreef bent kan je een heel fijn CMS inrichten dat ook heel gebruiksvriendelijk is voor de eindgebruiker. In een apart artikel zal ik verder ingaan op dit fantastische CMS. Het is gratis te gebruiken voor kleinere projecten, maar voor grotere organisaties kan de prijs snel oplopen.

Website: https://www.sanity.io/

Prismic (API-based)

Prismic is een CMS met een unieke feature: de Slice Machine. Het is een tool waarmee je als developer herbruikbare blokken kan maken waarmee de opdrachtgever zelf de inhoud van de pagina's kan samenstellen. In dit artikel is een uitgebreide beschrijving te vinden over deze werkwijze. Prismic is ook gratis te gebruiken voor kleine projecten en bij meer gebruikers ook nog steeds (als een van de weinigen) zeer betaalbaar.

Website: https://prismic.io/

Netlify CMS (Git-based)

Dit CMS heb ik bij mijn eerste JAMstack-project gebruikt. Het is volledig gratis, ook voor grote projecten. Netlify CMS ziet er minder verfijnd uit dan de bovenstaande CMS-en, maar heeft wel weer een workflow feature en geen beperking in het aantal gebruikers.

Website: https://www.netlifycms.org/

Andere CMS-en

Zoals eerder vermeld zijn er heel veel smaken en er zijn dan ook een aantal CMS-en waarmee ik nog niet heb gewerkt, maar die absoluut mijn interesse hebben gewekt. Hier een kort overzicht:

Contentful

Een van de bekendste en best gewaardeerde CMS-en. Er is een gratis Community versie beschikbaar, maar als je iets wil opschalen schiet de prijs meteen omhoog naar ¢489 per maand.

Website: https://www.contentful.com/

Storyblok

Een ander populair CMS, dat ook een stuk vriendelijker geprijsd is. De visual editor is de belangrijkste feature.

Website: https://www.storyblok.com/

DatoCMS

Een CMS met een intuïtieve interface. De content editor werkt zoals het bekende platform Notion ook werkt en is daarmee voor content creators erg aantrekkelijk. Er is een gratis versie voor een klein project met 1 gebruiker. Voor teams wordt het al snel duurder.

Website: https://www.datocms.com/

Directus

Een heel fijn CMS dat veel ruimte biedt voor personalisatie. Er is keuze uit een gratis self-hosted versie en cloud plans vanaf $49 per maand. Een vroegere collega Rijk van Zanten is de CTO van dit CMS en dat vind ik persoonlijk wel weer interessant.

Website: https://directus.io/

Dit is nog maar een kleine greep uit het assortiment. Op Jamstack.org vindt je een compleet overzicht. Een andere fantastische bron van informatie over JAMstack is te vinden bij de collega's van Bejamas.

Meer weten?

Toe aan een volgende stap? Dan is het tijd om serieus na te gaan welke voordelen een headless CMS jouw organisatie kan bieden.

Neem contact op

Wat houdt je bezig?

Heb jij een interessant project?
En wil je erover praten?

Of je nou een starter bent of een doorgewinterd bedrijf, ik hoor het graag als je een leuke uitdaging voor me hebt.

Marco Verheul
T. 06 2846 1106
E. marco@corneelonline.nl