Blog

Terug

Forestry - een CMS voor statische websites

hoofdafbeelding van het artikel
  • CMS
  • JAMstack
  • Forestry
Leestijd 0 min

Forestry is een CMS dat ik met regelmaat gebruikt heb bij recente projecten. Het is een heel prettig CMS met een cleane, moderne interface en eenvoudig in het gebruik. In dit artikel zal ik de voor- en nadelen van Forestry bespreken en toelichten voor welke projecten het een geschikte oplossing is en waarom ik er graag mee werk.

De noodzaak voor een statisch CMS

Het gebruik van static site generators wordt steeds populairder en een aantal van deze generatoren gebruikt platte tekstbestanden om content op te slaan. Deze werkwijze werkt heel prettig en biedt developers veel handige voordelen. Leuk, maar je wil je klant uiteraard een vriendelijke oplossing bieden om deze bestanden (de inhoud van hun website) te bewerken. Hier komt Forestry in beeld.

Hoe werkt Forestry?

Forestry is een zogenaamd Git-based CMS. De broncode van het project - inclusief de inhoud - wordt opgeslagen in een Git-repository (online versiebeheer). In Forestry wordt een koppeling gemaakt met deze repository en na enige configuratie is de inhoud beschikbaar in het CMS. Forestry is als het ware een mooie, gebruiksvriendelijke schil over de repository. Zelf noemen ze het: the Headless CMS that commits (een leuk woordgrapje voor developers).

De mogelijkheden van Forestry

Forestry biedt een aantal eenvoudige, maar doeltreffende middelen om het CMS te configureren. Zo kan je templates creëren voor pagina's of voor herbruikbare velden. In deze templates kan je de velden aanmaken die nodig zijn voor de verschillende pagina layouts of content types, waarbij er veel verschillende soorten velden beschikbaar zijn.

Media uploaden gaat eenvoudig met drag and drop en voor opslag van media zijn er verschillende opties: bestanden kunnen in Git worden opgeslagen of er kan een koppeling worden gemaakt met een CDN (content delivery network) zoals Cloudinary.

In de instellingen kan de sidebar worden geconfigureerd, zodat alle content op een overzichtelijke manier terug te vinden is.

Forestry in de praktijk

Forestry kan gebruikt worden met elke static site generator die werkt met tekstbestanden. Zelf maak ik graag gebruik van Nuxt in combinatie met @nuxt/content, maar er zijn nog veel meer keuzes, zoals Hugo, Jekyll, Gridsome, VuePress, 11ty en Gatsby om er enkelen te noemen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een typische pagina in Forestry. Aan de linkerzijde vindt je alle velden, in de rechterzijde de content editor.

Voor wie is Forestry het meest geschikt?

Forestry (en andere Git-based CMS-en) zijn het meest geschikt voor projecten met een simpele structuur en waarbij aan het content management niet al te hoge eisen worden gesteld. Kortom, voor de meeste kleine tot middelgrote websites.

Heb je features nodig zoals workflows, of heb je behoefte aan een page builder met herbruikbare blokken, dan is een ander CMS waarschijnlijk een betere keuze.

Maar voor een website met een paar pagina's, een blog en een contactformulier is dit een uitstekende oplossing. De ervaringen van mijn klanten zijn tot nu toe positief en Forestry biedt voor veel use cases de perfecte oplossing.

Wat kost Forestry?

Forestry is gratis te gebruiken, waarbij je maximaal 3 site met ieder 3 gebruikers mag beheren. Die gebruikers hebben dan wel alle rechten en dat kan problemen opleveren. Wil je meer features, sites, gebruikers en betere ondersteuning, dan kan je upgraden naar een starter account voor $ 29 per maand.

Ben je klaar met WordPress?

Dan is een snelle JAMstack met Forestry als CMS misschien wel de oplossing voor je nieuwe project.

Neem contact op

Wat houdt je bezig?

Heb jij een interessant project?
En wil je erover praten?

Of je nou een starter bent of een doorgewinterd bedrijf, ik hoor het graag als je een leuke uitdaging voor me hebt.

Marco Verheul
T. 06 2846 1106
E. marco@corneelonline.nl